Friday, December 16, 2011

NOVEL BERSIRI : " Mak !! Adik pergi dulu " Episode 1

Selamat pagi adik, kata mak kepada arif yang lebih manja dipanggil adik. Sambil mencium pipinya yang lembut itu maknya pun berkata, pagi ini mak nak hantar adik arif si aiman tu masuk prasekolah. Mesti lama nanti mak dekat sana sebab ada mesyuarat sekali. Abang ikut mak sekali nanti, adik tak mahu ikut? Arif yang merasakan dirinya keseorangan dirumah pun berkata kepada maknya " adik ikut mak lah, sebab nanti adik keseorangan dekat rumah pula ". Sebuk je nak ikut, si abang menyampuk. Hehe. Tengok abang ni mak, sengaja nak cari gaduh...

Ok, siap cepat nanti kalau lambat mak tinggalkan sahaja kamu berdua ni. Kalau lambat daftar nanti lagi lama lah mak dekat sana. Sambil menunggu si abang dan adiknya bersiap-siap, mak arif pun mengambil sedikit masa untuk mengemas dapur. 10 minit sudah berlalu, maknya pun bersuara " lambat lagi ke anak-anak mak ni nak siap", lalu si abang menyampuk " ok, abang dengan adik dah siap dah". Jom kita pergi.

Perjalanan ke sekolah yang mengambil masa selama 5 minit itu tidaklah begitu lama kerana sekolah yang ingin ditujui tidak lah jauh dari kediaman mereka. Sampai pun di Sekolah aiman ni, kata mak kepada arif. Masa sudah lambat ni, mak hendak ke dewan untuk dengar ceramah. Abang tolong jaga adik dekat luar ye, mak dengan aiman nak masuk dewan ni. Baik mak, balas si abang yang sebenarnya sangat lapar kerana belum bersarapan pagi.

Selepas 5 minit berlegar-legar diluar dewan, si adik pun bertanya kepada abangnya " Abang, tandas dekat mana ye, adik dah tak tahan nak buang air ni ". Adik terus lepastu belok kanan, dekat situ tandasnya. Hati-hati, jangan main yang bukan-bukan, sergah si abang !. Hampir 10 minit juga arif memasuki tandas tetapi masih lagi belum keluar. Si abang yang tidak senang hati pun pergi ke tandas tersebut dan memanggil adiknya, " Adik........adik....... berapa lama dekat dalam tandas tu. ". Lalu si adik pun menjawab, " sekejap lah bang, adik sakit perut ni ". Ok, jangan lama sangat ye, nanti kejap lagi mak dah nak habis ceramah dah, kata si abang yang sungguh risau dengan adiknya.

Tidak lama kemudian, adiknya yang berada lama di dalam tandas itu pun keluar dan berjalan menuju ke abangnya. Dah habis ke buang air tu, kata si abang kepada adik sambil mereka berdua berjalan menuju ke dewan. Ketika dalam perjalanan menuju ke dewan, si adik mengejutkan abangnya dengan berkata. " Abang, siapa orang tua tu, adik macam pernah nampak lah ". Si abang yang sungguh hairan kerana tiada sesiapa pun yang berada di hadapannya ketika itu. Dengan suara yang tegas si abang pun berkata..................creadit : Muhammad Taufiq


Lot of Love  
Nur Hamizah xxxx

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya kamu semua ingin meninggalkan komen yang berunsurkan lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati.