Saturday, June 8, 2013

Bahaya Minuman Bergas

8 Jun 2013
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera 
Coca cola Bahaya Minuman Bergas
Sebut minuman bergas rasanya ramai dah tahu minuman bergas tak elok untuk diminum kerana kandungan gula yang banyak. Haaaa tapi masih ramai yang buat tak tahu termasuk aku. Kahkahkah! Bukan tak boleh minum cuma beragaklah ye terutama bulan puasa ni. Kali ni aku nak kongsi beberapa kesan buruk yang membahayakan kesihatan korang.
iStock 000001644769Medium Bahaya Minuman Bergas
1) Minuman bergas mengandungi asid fosforik yang mengurangkan penghasilan kalsium dan magnesium. Kekurangan dua nutrien penting ini akan menyebabkan sistem imunisasi tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik.
2) Minuman bergas juga mengandungi kandungan gula yang amat tinggi dan juga bahan radikal bebas yang akan meningkatkan risiko penyakit kencing manis dan kerosakan tisu kulit.
3) Botol plastik mengandungi bahan kimia yang dipanggil bisphenol A (BPA). Bahan kimia ini amat mudah diresapi oleh minuman bergas yang akan menyebabkan proses tumbesaran terbantut.
4) Minuman bergas juga mengandungi sejenis asid yang mampu menghakis usus perut seseorang peminumnya untuk jangka masa panjang.
P/s: Walaupun sedap tapi jangan terlalu taksub untuk minum air bergas. Terlebih kandungan gula bukan saja boleh menyebabkan sakit jantung malah kencing manis dan jugak kegemukan.

Sumber : Penmerah


Lot of Love,
Nur Hamizah Raihan xoxo

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya kamu semua ingin meninggalkan komen yang berunsurkan lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati.